Örnarna vid utfodringen Ed, Dalsland 2015-16

Denna säsong började med trafikdödade rådjur från frysen i lokstallarna i Mellerud. De samlas in efter järnvägen här i Dalsland av personalen på Infranord.  Dalbergs i Brålanda levererar veterinärbesiktigat kött som de gjort under många år. Detta tackar örnarna och vi för.
Som vanligt kom örnarna till maten redan dagen efter första utlägg.
Även denna säsong lägger jag bara ut de märkta örnarna på hemsidan
 

 

26 mars.
Fortfarande händer det saker vid utfodringen. En norsk kungsörn i fjärde dräkt som vi inte sett tidigare kom på besök. Den med endast en alu-ring försedda kungsörnen i första dräkt kom idag igen. Tyvärr kunde inte ringen läsas idag heller. I skymningen kom en räv fram i regnet och konstaterade att maten var slut.

18 mars.
Tidigt på morgonen kom en räv fram till utfodringen och åt. Det är inte vanligt att det händer när det är ljust.
En ny havsörn, S584 försåg sig av den mat som fanns kvar. Några kungsörnar och havsörnar finns kvar i området.

28 feb.
Mer havsörnar på återresa norrut provianterar hos oss. En ny, D422 från Wasa skärgård som vi aldrig sett här tog för sig ordentligt. De flesta adulta havsörnarna har dragit till sina häckplatser, endast de som ska längst norrut är kvar. Tex N506 frå Kola-halvön. Glädjande så har flera unga havsörnar kommit, flertalet dock omärkta.

24 feb.
Nu kommer havsörnar som förmodligen är på väg norrut. Z123 från Svenska Lappland landade och försåg sig. Den har inte varit synlig på utfodringen sedan dec 2012.

21 feb.
Från Finska Lappland kommer V775, en havsörn som vi även haft här tidigare år. Dagen förlöpte som de tidigare. Mycket havsörn tidigt på dagen, lugnt mitt på dagen och full fart på kvällen. Några kungsörnar fick också i sig lite mat.

16 feb.
En ny havsörn landar, 92D2 från Vänern. Vi har tidigare haft syskonet 91D2 här.
Bra fart på morgonen. Vid nio-snåret försvann örnarna men korparna försåg sig av maten. Resten av dagen var lugn. Några örnar flög runt men vågade inte gå ner. Störning? Folk i skogen? Strax innan mörkrets inbrott kom örnarna tillbaka, mest havsörn. De åt långt efter det blivit mörkt. Lång dag i kojan!

7 febr. Örnräkning.
Den nygamla kungsörnen 532B åt ordentligt på förmiddagen tillsammans med en kungsörn i andra dräkt.
Vädret var bra ända fram till 12:30 då regnet kom. Även örnarna kom vid den tiden. Vi lyckades läsa av två kungsörnar och tio havsörnar vilket får anses som väl godkänt.

6 feb.  Örnräkning
Fyra grader plus och ett ösregn gjorde dagen till en av de sämsta hittills.
Innan 15:30 var inga örnar nere. Däremot ca 30 korp varav tre som vi kunde läsa ringen på!!
Sedan blev det liv i luckan. Många havsörnar och två kungsörnar nere. Få ringmärkta!
Hoppas kunna läsa någon ny i morgon.

1 feb.
Hoppades få se C085 Helga, havsörnen som vi haft här så många vintrar. Den finns i området men kom inte hit för att äta idag. Inte heller den norska kungsörnen i fjärde dräkt dök upp. Annars en fin dag med lite snöfall och bra med örn.

25 jan.
Dimmigt, lite regn i luften och några plusgrader gjorde att maten blivit mjuk så örnarna har, sen jag var här senast kunnat äta ordentligt. Förmiddagen bjöd på mycket örn. Bland annat en gammal bekant. 528P, en kungsörn, nu i sin nionde dräkt. På eftermiddagen satt örnarna mest och vilade i träden runt mossen.

21 jan.
Minus 18 grader och bra ljus. Full fart på örnarna. Vid två tillfällen landade havsörn på kojans tak.

18 jan.
Lite mildare idag. Örnarna åt av det strimlade köttet.

14 jan.
Till skillnad från förra sittningen var det nu riktigt kallt. Minus 18 grader gjorde att örnarna mest satt i träden runt och tittade. Två nya örnar kom dock till utfodringen. Båda från Finland.

10 jan.   Örnräkning.
Nollgradigt och rikligt med snö var kanon för en dag att räkna örnar. Några nya dök också upp.

9 jan.     Örnräkning.
Efter ha varit kallt fick vi nu lite mildare väder vilket gjorde att örnarna gick ner och åt.

6 jan.
En för oss ny havsörn i fjärde dräkt åt av det frusna köttet.

2 jan.
Tydligen åt havsörnarna sig mätta under gårdagen för idag var det kungsörnarna som vågade sig fram. Dock inga nykomlingar.

1 jan.
Året började bra med mycket havsörn. Alla gamla bekanta.

31 dec.
Nu börjar havsörnarna komma tillbaka. Bland andra så kom P913 från finska Lappland. Den är nu i sin fjortonde dräkt.

27 dec.
Mycket snö i luften. Det brukar vara bra. Fyra kungsörnar i första dräkt och några havsörnar på förmiddagen var jag inte riktigt nöjd med. Eftermiddagen bjöd dock på mer kungsörn och många havsörnar.

26 dec.
Ytterligare en lugn dag i kojan. Några örnar kom ner och åt men de flesta flög mest kring. Kanske var det vädret? Klart och stilla. Dessutom har de ätit duktigt några dagar. Det mest upphetsande på förmiddagen var en norsk korp som hade en ring där siffrorna inte var infärgade! På eftermiddagen kom en kungsörn i första dräkt även den med blank ring som inte gick att läsa. Har våra norska vänner fått slut på färgringarna?

13 dec. Örnräkning.
En klar och nästan vindstilla dag. Örnar och korpar ville inte gärna gå ner och äta. En nygammal bekantskap dök upp. 47D4, en havsörn från Lappland. De två adulta kungsörnarna med alu-ring som var här i går kom även idag.
Kunde tyvärr inte läsa ringarna idag heller!

12 dec. Örnräkning.
Bra fart på kungsörnarna som åt bra. Åt gjorde inte jag eftersom min mat var kvar hemma!! Har inte hänt tidigare trots snart 500 ggr i kojan. Havsörnarna kom ner efter 1530 och var kvar till mörkrets inbrott.

2 dec.
Idag landade kungsörnen 287C hos oss. Den var här även förra säsongen.
Igår kom två unga kungs. En från Dalarna och en från Lycksele lappmark.

19 nov.
Nu har det kommit fler örnar till utfodringen. Glädjande att N506 från Kola-halvön är tillbaka.

16 nov.
Även havsörnen 70D2 tillbaka.

15 nov.
Havsörnen 78B0 från Uppland har kommit tillbaka efter ha varit borta en säsong.

12 nov.
Första örnen på plats.

11 nov.
Utfodringsplatsen ordningsställs och ett rådjur läggs ut.