Örnarna vid utfodringen Ed, Dalsland 2011-12

Samma känsla som tidigare år. Denna säsong kommer att bli minst lika intressant som förra. Skillnaden är kanske att det verkar vara ännu svårare att få tag i mat.

 

12 feb.
Inga havsörnar nere men flera runt. En ny juv kungsörn med bara en röd ring kunde avläsas. Fåglarna var mycket avvaktande. Först på eftermiddagen kom korparna ner.

4-5 feb.
Örnräkningshelg. En mycket kall sådan. Minus 21 grader när jag gick in i kojan på lördag. Lite varmare på söndagen. Örnarna hade svårt att få loss bitar ur det stenhårda köttet trots att jag gått loss med yxan på lörsdagsmorgonen. Hade ett rådjur och en 20 kg tung köttbit i pannrummet över natten. Det gick för örnarna lättare att äta detta på söndag. Två gamla bekanta dök upp under helgen. Kungsörnarna 528P och 572X.

20 jan.
Knepig dag. Inte en örn nere innan 15.59!!  Motorsåg hördes hela dagen. Kunde dock läsa några nya örnar.

14 jan.
En lugn dag på jobbet. På fm var det bra tryck. Efter 11.00 var det få örnar nere fram till 16.00 då det kom ner en del kungsörnar.

7-8 jan.
Örnräkningshelg.
Tack Dalbergs för maten. Det blev en bra helg. Vi la ut av de mindre köttbitar vi fått. Vilket drag!! Havsörnarna "fiskade" upp dessa i flykten. Några nya örnar har kommit bl a en ringmärkt kungsörn i femte dräkt.  Förmodligen är det vår återkommande E20......med blankring som vi inte har lyckats läsa helt trots många besök flera säsonger.

30 dec.
Idag var en bra dag. Många örnar nere för att äta. En ny svensk kungsörn i första dräkt med endast en blankring!Den 10 år gamla havsörnen P913 från finska lappmarkerna har kommit i vinter igen. Det börjar bli kris med maten. Hoppas vi kan få så det räcker till örnräkningen 7-8 jan.

27 dec.
Inga örnar nere men en hel del som rörde sig runt i terrängen. En nygammal havsörn, B119, satt i talltopp 150 m längre bort. Kan ha varit den kraftiga vinden som gjorde fåglarna oroliga.

22 dec.
Nu har det kommit igång. Skapligt med örn denna gång. Två nya ringmärkta. En havsörn i första dräkt och en kungsörn i åttonde dräkt plus några nya omärkta.

17 dec.
Ytterligare en dag med lite örn. En ny kungsörn i fjärde dräkt kom sent på em. Annars var det de havsörnar och den unga märkta kungsörnen jag sett tidigare som var på plats. Kungsörnen lyckades jag nu läsa båda ringarna på. En sällsynt gäst hos oss var den råka som var nere och åt på morgonen.

10-11 dec.
Örnräkningshelg.
Otroligt lite örn! En örn nere på mossen.
Höjdpunkten var att havsörnen från Kolahalvön kom tillbaka i år igen. En ringmärkt juv kungsörn var också vid mossen men kunde inte avläsas helt.

2 dec.
25 korpar och några kråkor nere på förmiddagen. En ny adult havsörn flög runt men kom aldrig ner. På eftermiddagen vågade sig den enögde havsörnen ner för att äta.

26 nov.
Bra fart på korparna denna gång. En havsörn nere. Tre till runt. Alla har varit här tidigare år. Inga kungsörnar syntes.

18 nov.
Lite bättre fart denna gång. Några havsörnar och en kungsörn. Dock inga nere. Jag läste av en korp som vi var med Martin Emtenäs och filmade för Mitt i naturen. Vid det tillfället var den för liten för att ringmärka men det gjordes senare.

5 nov.
Första sittningen för säsongen. Mycket varmt för årstiden. Kanske därför det är så lite fågel vid utfodringen. En subad havsörn rör sig runt mossen. Nere vid köttet äter sig ett tjugotal korpar och lika många kråkor sig mätta. Kajan som smyger runt är en ovanlig gäst.