Örnarna vid utfodringen Ed, Dalsland 2010-2011

Då var man igång igen!

Det är alltid lika spännande när säsongen  drar igång. Denna vinter kan det bli svårt för örnarna eftersom tillgången på kött har begränsats. Vi får inte ut samma mängd från slakterierna som tidigare.  Anledningen till detta vet jag inte men flera av Örn-72´s utfodringar kommer inte igång p.g.a. detta. Än så länge har vi så det räcker hos oss. Tack Dalbergs!


 

 

17 mars.
Två nya havsörnar avlästa. Kungsörnarna verkar ha dragit norrut. En räv stryker runt i mosskanten.

19 feb.
Örnarna fortfarande oroliga. Inga motorsågar idag men få örnar nere.

17 feb.
Motorsågarna brummar inte så långt från kojan. Örnarna oroliga. Nu förstår jag varför det varit så lite örn nere de senaste veckorna. Några nya havsörnar flög runt men förblev olästa. Räven framme igen.

12 feb.
Kall, klar och stilla dag. Örnarna kom ner efter några timmar. Verkar som om de flesta kungsörnarna dragit norrut. Dagens behållning var ytterligare en avläst juv kungsörn och en fin räv som kom fram på mossen.

5-6 feb.
Örnräkningshelg.
Säsongens i särklass lugnaste helg. Inga örnar nere innan 13.30. Glädjande nog kom en ny kungsörn i första dräkt ner på blixtvisit. Kunde senare läsa ringnumret på bilden.

27 jan.
Tre gamla kungsörnar nere innan ljuset kom på morgonen. Sen hände inte mycket. Mitt på dagen kom en ny ringmärkt kungsörn i första dräkt. Kunde bara läsa N45 på den röda högerringen. När mörkret kom landade några kungsörnar och åt.

20 jan.
Bra med örn runt men få nere. En ung kungsörn landade på taket 1200 för att sedan flyga ner och kalasa på ett rådjur. En för oss ny ringmärkt kungsörn flög över. Blank vikring på höger.

15 jan.
Örnarna oroliga. Kom ner först vid 14-tiden. Då blev det riktigt bra drag. En adult kungsörn som varit här tidigare kom även denna gång när det mörknat. Kunde inte läsa ringen denna gång heller!

8-9 jan.
Örnräkningshelg.
Mycket snö på lördag och bra fart på örnarna. Söndag någon plusgrad och regn. Inte så många örnar nere. Korparna lyser fortfarande med sin frånvaro.

2 jan.
Havsörnen Z210 tillbaka efter att ha varit borta sen 25 nov. Annars de gamla "vanliga" örnarna. Lite korp.

30 dec.
Mycket bättre fart idag. Bl.a. en ringmärkt kungsörn som kom ner när det mörknat. Förmodligen 269K.

28 dec.
Det hade gått två personer och två hundar fram till gömslet igår. Örnar och korpar lite oroliga och var ovilliga till att gå ner och äta.

22 dec.
C085 på plats. Saknar Bogdan som jag alltid ringde när hon dök upp och när dräkter skulle diskuteras. Idag är det 400-jubileum. Alltså 400 heldagspass sen starten vintern 90-91.

19 dec.
Mycket örn på och runt utfodringen. Korparna vågar sig inte hit längre? Äntligen en kungsörn i första dräkt med ring. Även en ringmärkt havsörn i första dräkt. Denna från Umeåtrakten.

11-12 dec.
Örnräkningshelg.
Normalt med örnar. Två nya ringmärkta kungsörnar. En nygammal i tredje dräkt och en i fjärde som vi inte sett tidigare år. T142 inte på plats.

5 dec.
Vilket drag!!
Mycket örn och full fart på ätandet. Snö i luften och bara 1 minusgrad.
Havsörnen T142 som varit här flera vintrar har fått något som fastnat i näbben. Den har svårt att få loss köttet men plockar av det kråkorna gömmer.

25 nov.
Första sittningen för säsongen. Bra väder, 7 minus, sol och några cm snö.
Både kungs och havsörnar var på plats. Som vanligt så var havsörnen från Kola-halvön , nu i sin tionde dräkt, en  av de första som kommit. Två ringmärkta kungsörnar svepte runt men kunde inte avläsas.