Örnarna vid utfodringen Ed, Dalsland 2009-2010

Fantastiskt!

Tänk vad åren går fort. Nu är den tjugonde säsongen med örnmatningen igång. Startade 1 november och redan efter en vecka kunde ringarna på en kungsörn och tre havsörnar läsas. Alla avlästa tidigare år.
Denna vinter kommer jag att koncentrera mig på de ringmärkta kungsörnarna. Försöka ta mera flyktbilder, speciellt på de lite äldre.

 

 

14 mars
Inga kungsörnar synliga idag. Havsörnarna är dock trogna och var nere på morgonen. Fyra kajor kom besök men gick inte ner. En ny havsörn avlästes och ytterligare två (tredjevintrare) var på plats men kunde inte läsas.

17 feb.
En bra dag med mycket örn som kalasade på de delar av älg vi lagt ut. Tack Patrik och tack Infranord fd. Banverket för att ni tar bort från rälsen det som körs på här i Dalsland.

6-7 feb.
Örnräkningshelg. Örnarna satt mest runt i träden och surade. Svårt att läsa ringar då. En ny ringmärkt kungsörn och en nygammal havsörn kunde dock läsas av.

30 jan
Konstig dag. Inga örnar nere 08.45-16.55.

24 jan.
Kent och jag i kojan. Kent mycket nöjd med sitt nya objektiv. Den felmärkta norska kungsörnen 101N åter. Senast den var här var i feb.-08. Förra säsongen var den synlig hos Sven i Årjäng.

16-17 jan.
Jan-Eric Hägerroth på besök. Skapligt med örnar båda dagarna men de ringmärkta kungsörnarna lyser med sin frånvaro.

9 jan.
-25 på vägen till kojan. Inne i kojan -22. Fullt pådrag redan innan det blivit riktigt ljust. Allt jag huggit loss var slut innan kl 10.00. Tre nya ringmärkta örnar. En var den felmärkta 516S.

6 jan.
Kallt igen! Minus 18-19 grader. Havsörnarna var mycket aktiva tidigt på morgonen. Jag hade samlat ihop bitarna jag högg loss så örnarna kunde inte "fiska" idag. Jag lyckades läsa en havsörn i tredje dräkt som gäckat mig tidigare.

4 jan.
Lite varmare idag. 8-10 minusgrader. Havsörnarna "fiskade" upp köttbitarna som jag hade huggit loss. Mycket elegant. Örnarna var hungriga så det var full fart fram till 14.00, sen lite lugnare.

2 jan.
Kallt även idag. Jag högg i grisarna med den nyslipade yxan så det blev lättare för örnarna att få loss bitar. Skaplig fart på både kungs och havsörnar.

30 dec.
Mycket kallt. Örnarna satt mest i skogen och kurade.

27 dec.
Mycket snö. Örnarna och korparna hade grävt sig ner till maten! Åter en bra dag med örn hela dagen. Även denna dag höll sig korparna på avstånd. Som mest fem korpar nere.

22 dec.
En havsörn från Åland kom tillsammans med en kungsörn från finska lappland och en från svenska lappland. Alla tre har vi haft tidigare år. Lite varmare -7 grader. Mycket örn nere hela dagen så korparna fick inte något utrymme. Endast tre nere samtidigt.

19 dec.
Minus 13 grader och lite solsken. Örnarna tar god tid på sig att äta. Korparna håller sig undan. Ytterligare två ringmärkta kungsörnar (båda svenska) och två havsörnar (Wasa och norrlandskusten) kunde räknas in.

12-13 dec.
Räkningsdagar. Skapligt väder och bra med örn. En kungsörn i andra dräkt (232S) som inte varit här tidigare dök upp. Endast 2 kungsörnar i  första dräkt har kommit. Det märks att 2009 varit ett dåligt häckningsår.

6 dec.
Åter en dag i mörker. Svårt att läsa ringar och fotografera. Två nygamla? kungsörnar på besök. En andra och en sjättevintrare.

1 dec.
Disigt, dimmigt och mulet!
Åter en dag med förhållandevis få kungsörnar och bra med havsörnar. En havsörn från svenska insjöar med en "otydlig" ring lästes. Med all säkerhet samma örn som jag missade i slutet på förra säsongen.

21 nov.
Solen är framme för första gången på länge men mycket vatten på mossen!
Bra fart på havsörnarna. Bl.a två kullsyskon från Lappland som varit hos oss tidigare år. En årsunge från norrlandskusten lästes också av. Kungsörnarna har inte riktigt kommit igång. För varmt norrut kanske? En tredjevintrare kunde avläsas men en andravintrare missade vi eftersom den inte kom ner.

8 nov.
Havsörnen från Kola-halvön var på plats redan vid premiären. Även kungsörnen 517K återkom efter ett par års frånvaro. Den har blivit observerad hos oss som första, tredje och nu sjättevintrare.