Örnarna vid utfodringen Ed, Dalsland 2008-2009

På samma sätt som förra säsongen kommer jag att lägga ut bilder på de örnar jag anser mig ha identifierat. Inga omärkta kungsörnar ligger som sjättevintrare. Under åren som gått har jag upptäckt att osäkerheten är för stor att åldersbestämma femtevintrare och äldre. Havsörnarna är svåra redan i fjärde dräkten och äldre
Kommer det lika många örnar till utfodringen denna vinter kommer jag dock  att lägga ut endast de ringmärkta havsörnarna.

 

 

2 april
Äntligen på banan igen!
Efter några turer om vad som ska läggas ut på nätet ska sidan fungera igen.
Många örnar har tillkommit sen senast jag var online. Inga nya ringmärkta kungsörnar men 11 havsörnar. Havsörnen C085 som varit så trogen kom 20 jan i sin sextonde dräkt.
Säsongen sittningar avslutades den 24 mars med att en räv kom på besök. En kvardröjande ung kungsörn kunde inte tåla att räven fick tag på ett ben utan tog tillbaka detta. Se bild!

10-11 jan.
Örnräkningshelg. Lördagen bjöd på skapligt väder och hyfsat med örnar. På söndagen blåste de flesta bort! En som dock trotsade stormen var N506 (havsörnen från östra Kola-halvön). Den återkom efter ett besök i Värmland. En ny kungsörn med ringen felvänd ställde till det lite. 8690N8690 ska vara 0698N0698. Samtidigt var den andra felmärkta på plats. 0699N0699 som ser ut att heta 6690N6690. Hoppsan!

6 jan.
Ytterligare några nya adulta kungsörnar kunde räknas in. Bl.a. en med en större täckare som verkar ny men helt vit. Vi har nu haft 12 stycken som bedömts adulta. Detta är givetvis rekord för vår utfodring. Varför vi inte får några gamla ringmärkta vet vi inte men väntar på den fösta.

2 jan.
En härlig dag! Vackert väder och flera nya örnar. En icke helt avläst och en avläst andravintrare (kungs). Ett par stycken adulta kungsörnar till för säsongen. Det verkar som om de äldre örnarna kommit söderut! Nu börjar det bli många att hålla ordning på.

27 dec.
En havsörn (P913) från finska lappland som vi haft tidigare säsonger anlände. Två adulta kungsörnar var också nya för vintern. Har inte hunnit kolla alla bilder än! Det var säkert fler nya.

22 dec.
Idag full fart redan innan det ljusnade. En ny mycket mörk och helt utfärgad kungsörn kunde inte fotograferas i mörkret.

19 dec.
Dagen liknade 12 dec. Inga fåglar nere på fm. men bra fart framåt kvällen. 506K och T143 tillbaka från ifjol.

12 dec.
Örnarna var mycket reserverade och satt mest runt i träden hela förmiddagen. Kan tyda på att någon rörde sig i området. På em. blev det fullt pådrag och svårt att hinna med.

6-7 dec.
Örnräkningshelg. Detta gör Örn-72 gemensamt med Projekt Havsörn under tre helger varje vinter i hela Sverige.
Vädret kunde ha varit bättre men örnarna strömmade till i riklig mängd. Flera nya kungsörnar dök upp tillsammans med Stig Hamréns 216P som kom tillbaka efter en månads frånvaro.

2 dec.
Regn, regn och åter regn som övergick till snöblask. Örnarna såg ut som blöta trasor. Det fanns säkert fler nya men jag lägger bara ut de ringmärkta och en som jag kallar Trasan.

25 nov.
Kunde konstatera att det var 203N som vi såg 21/11. Även 269K är kollad. Ryssen tillbaka plus en mängd kungsörnar.

21 nov.
Kent med för första gången denna säsong. Lite "ringrostig" men var snart med i matchen. Mot kvällen kom 203N? ner. Lite osäker om det var den. Ytterligare en korpring avlästes.

18 nov.
Vädermässigt en riktigt dålig dag. Ösregn på morgon och förmiddag, uppehåll på eftermiddagen. Örnarna höll sig undan på förmiddagen och satt mest och torkade på eftermiddagen. Fram mot kvällen blev det dock drag och två nya kungsörnar lästes av.

16 nov.
Återigen en bra dag med några nya örnar. Två nygamla havsörnar satt runt mossen men kom inte ner. Fick dock en bild på T142. Y868 höll sig utom "skotthåll".

11 nov.
En mulen dag som avslutades med regn. Bra fart nästan hela dagen. Några nya ringmärkta. Bl.a. en norsk kungsörn och ytterligare en återvändare, 528P.

4 nov.
Rekordtidig säsongstart. Dagens sittning gav sju kungsörnar och två havsörnar vilket måste anses som ett bra resultat.

 

 

 

 

 

 

1


Tillbaka