Örnarna vid utfodringen Ed, Dalsland 2007-2008

På samma sätt som förra säsongen kommer jag att lägga ut bilder på de örnar jag anser mig ha identifierat. En skillnad är dock att inga omärkta kungsörnar ligger som sjättevintrare. Under åren som gått har jag upptäckt att osäkerheten är för stor att åldersbestämma femtevintrare och äldre. Samma sak gäller havsörnarna äldre än fjärdevintrare. Hör gärna av er med synpunkter. Till sist hoppas jag att störningar av den typen som avslutade förra säsongen inte ska inträffa igen.

 

12 mars.
En lång och bra örndag för att vara så sent på säsongen. Två nya ringmärkta havsörnar kom ner.

5 mars.
Fortfarande en del unga kungsörnar kvar. Svårt att skilja de i första dräkt åt. Hittade dock en ny. Kola-havsörnen kvar men den drar snart norrut. Mellanlandar kanske hos Stefan Delin i Hörnefors i år igen?

20 feb.
En mycket dimmig dag. Korparna stördes av en duvhök vilket gjorde att örnarna var vaksamma.

14 feb.
Denna säsongen blir det bara de ringmärkta havsörnarna som jag lägger in på sidan. Alla (utom V191) har varit här tidigare vintrar.

10 feb.
Lite osäker på 101N eftersom den hade blank ring höger. Borde varit lila (Norge)

27 jan.
Andravintraren 511N som var stamkund förra vintern kom tillbaka igår. En ny kungsörn, förstavintraren Lisbeth.

21 jan.
Bedrövligt väder men nygamla örnar dyker upp (ner). Igår kom den enögda och felmärkta norska havsörnen Y1173 tillbaka. Kungsörnen 158L gav mig en del bekymmer att identifiera, men med hjälp av bilderna från förra säsongen löste det sig. Båda örnarna hittar du på sidan JÄMFÖR ÅTERKOMMANDE ÖRNAR.

7 jan.
Örnräkningen i helgen gick över förväntan. Mycket örn med bl.a. fyra nya ringmärkta kungsörnar. Den första märkta tredjevintraren dök upp (ner) sent på söndagen.

31 dec.
Gårdagen var en dag med många kungsörnar. Nytt rekord! Sent på kvällen lästen den felmärkta 506K av. Jag är osäker om åldern på flera örnar. Kommer kanske att ändra senare.

29 dec. Äntligen!
Efter att ha tillbringat mesta delen en julen framför datorn är jag nästan i fas. Kungsörnarna har jag klarat av men havsörnarna har jag inte hunnit med ännu. Säsongen har hittills varit mycket regnig med blöta och svåridentifierade örnar. Nytt kamerahus (Canon 40D) har dock varit till stor hjälp när ljuset har varit minimalt. Vår gamla havsörn C085 landade på mossen 27 dec. I år har hon tydligen inte stannat till i Leksand!